BIM Reflectie

Bim staat voor ‘behind interactive media’, een vak waar ik les in krijg op mijn opleiding ‘communicatie en multimedia design’. Tijdens BIM krijg ik les over het opzetten van een blog in WordPress en het bouwen van een webpagina in html/css. Voor mij is dat allemaal geen probleem omdat ik al zo’n zeven jaar aan front-end developing doe.

Om toch zoveel mogelijk uitdaging uit het vak te halen heb ik besloten om mijn persoonlijke portfolio om te zetten naar een wordpress-blog en hier extra veel aandacht aan te besteden. Na de eerste 3 lessen aan het begin van dit jaar heb ik thuis meteen een ontwerp gemaakt en ben ik gaan experimenteren met thema’s die ik kon omzetten in mijn eigen portfolio-uiterlijk. Uiteindelijk viel mijn keus op het thema ‘travelify’, niet omdat het op mijn ontwerp leek, maar omdat er een goede slider in zat die ik nodig had voor mijn ontwerp. Ik heb vervolgens een child-thema aangemaakt om overschrijvingen bij updates te voorkomen en heb het thema omgetoverd tot mijn eigen ontwerp.

Daarnaast ben ik op zoek gegaan naar plugins om de functionaliteit van mijn portfolio uit te breiden. Een contactformulier en een plugin om google analytics in te voegen waren snel gevonden, maar een plugin om portfolio-berichten aan te maken was lastiger te vinden. Plugins waren te uitgebreid, deden niet wat ik wilde, hadden een niet te begrijpen interface of ik wilde er simpelweg niet voor betalen. Uiteindelijk heb ik een heel basic exemplaar gevonden dat enkel een custom post type aanmaakt met enkele input velden. Het ontwerp kon ik zelf via mijn child-theme aanpassen, en dat was voor mij de belangrijkste voorwaarde. Het geven van de juiste namen aan de html-templates bleek nog een probleem te zijn, maar uiteindelijk is alles helemaal geworden zoals ik het wilde hebben.

Toen de lessen in het tweede kwartaal weer verder gingen had ik snel door dat er in de lessen en het huiswerk voor mij weinig uitdaging zat. Ik ben wel elke les aanwezig geweest maar ben vooral bezig geweest met werk en andere schoolvakken. Daarom heb ik de docent Sybren gevraagd of hij voor mij niet huiswerkopdrachten met meer uitdaging had, en dat bleek zo te zijn al moest hij even nadenken. Om tijdens het tentamen voor html/css de bonuspunten te halen moest ik aan de slag met responsive webdesign. Ik heb een aantal artikelen en de scriptie van de docent doorgelezen, en heb zelf een responsive website gemaakt. Verder heb ik responsive typography onderzocht en daar een artikel over geschreven.

Daarna was de docent door zijn uitdagende opdrachten heen en vroeg hij me om mijn klasgenoten te helpen met het leren van html en css. Ik heb toen een account aangemaakt op jsfiddle en ben daar voorbeelden gaan maken die ik op facebook heb gedeeld met mijn klasgenoten. Elk voorbeeld gaat een stap verder, ik begon met de opzet en voegde later een menu toe en daarna een interactief menu. Hieronder staan links naar de verschillende stappen.

http://jsfiddle.net/daan93/ZxL4F/
http://jsfiddle.net/daan93/LrFru/
http://jsfiddle.net/daan93/K5Vsh/
http://jsfiddle.net/daan93/uNVHm/

Daarnaast heb ik de peercoach van onze klas geholpen met het geven van bijlessen. Twee keer hebben we samen ongeveer 3 uur achter elkaar les gegeven waarbij we stap voor stap een webpagina van een proeftoets opbouwden. Tijdens de bijlessen hielp ik de peercoach met het voorbeeld op het presentatiescherm en liep ik rond om mensen te helpen. Ik kreeg positieve feedback van mijn klasgenoten, zij vonden het erg leerzaam omdat we stap voor stap alles uitlegden in plaats van losse opdrachten opgaven.

Kortom, BIM was voor mij in eerste instantie een vak met weinig uitdaging, maar door de uitdaging op te zoeken heb ik er toch uitgehaald wat er uit het vak te halen was voor mij, naar mijn idee.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *