Opdracht #8 – analyse IA-methodes

State-transition-diagrams

Abstract

States en transities krijgen alleen een naam. Deze vorm wordt gebruikt in het begin van het ontwerp proces omdat het makkelijk is en snel een beeld geeft van de workflow.
Het is een lo-fi ontwerptechniek die bedoeld is om de globale opties weer te geven, niet voor ontwerpkeuzes.

Visual interface

Deze vorm heeft uitgeschetste states waarbij de transities alleen een naam krijgen. Het een hi-fi techniek die handig om later in het proces ontwerpkeuzes te communiceren.

Annotatie

Annotaties zijn een uitbreiding op bestaande diagrammen. De annotaties moeten ontwerpkeuzes communiceren, maar kunnen ook opties bespreken. Het is een lo-fi techniek die zowel in het begin van het ontwerp proces als later in het ontwerpproces gebruikt kan worden.

Indexed

In deze vorm krijgen de states een nummer zodat voor elke state meerdere ontwerpen gemaakt kunnen worden. Het diagram is lo-fi, maar de schetsen kunnen een hi-fi toevoeging geven. Het is handig om dit in het begin van het proces te maken, maar het is dan lastig om nog tussenstates toe te voegen.

Conclusie

Het liefst zou de indexed diagram techniek combineren met annotaties. Op die manier heb je de meeste opties en hou je toch overzicht en de mogelijkheid om dingen aan te passen.

Paper Prototype

Stickies

Je kan gemakkelijk op een template stickies plakken en weghalen. Je kunt alles Hi-fi uitschetsen en ontwerpkeuzes uit proberen. Ook kun je verschillende stickies gebruiken om verschillende opties uit te proberen. Handig voor later in het ontwerp-proces, als je gaat testen.

Op stokjes

Werkt ongeveer hetzelfde als de stickies, maar nu maak je alles vast aan stokjes zodat tijdens het testen je hand niet in de wegzit. Je kunt het hi-fi maken en ontwerpkeuzes en opties uitproberen. Ook handig voor later in het ontwerpproces

Schuifrol

Hierbij zet je al je states op één schuifrol die je door een template heen schuift. het lastige hieraan is dat je alles van te voren vastzet en tijdens het testen alleen met de rol kunt schuiven. Je kunt er dingen opplakken maar als je naar een volgende state schuift valt dat er misschien weer af. Het is hi-fi en handig voor later in het ontwerpproces.

Conclusie

Persoonlijk kies ik voor de stickies omdat ze makkelijk vast te plakken en weer weg te halen zijn. De stokjes zijn ook handig maar het kost extra tijd om ze te maken en een stokje is ook een afleiding voor de testpersoon. De schuifrol vind ik niet handig omdat die moeilijk aan te passen is.

Software

www.websequencediagrams.com

Een online tool voor het maken van abstracte state-transition-diagrammen. Je kunt kiezen uit templatediagrammen en die bewerken met een teksteditor. Dat werkt misschien snel, maar je moet wel eerst leren hoe je de diagrammen aanpast door tekst. Bovendien zit je vast aan de templates en is het alleen lo-fi. Handig voor in het begin van het ontwerpproces.

creately.com

Dit is een heel uitgebreide online tool. Je hebt een werkblad waarop je allerlei vormen kunt toevoegen. Ook afbeeldingen(wireframes) kunnen geïmporteerd worden maar die optie is alleen beschikbaar als je betaald. Annotaties kunnen ook nog toegevoegd worden. Deze tool is lo-fi maar door slim gebruik van afbeeldingen ook hi-fi te maken. Handig voor het begin tot het eind van het ontwerpproces omdat alles makkelijk aan te passen is.

Cacoo.com

Er was geen demo beschikbaar maar wel voorbeelden van diagrammen. De vormen zijn heel uitgebreid, maar ook allemaal te vinden in een programma zoals word. Verder zitten er wel leuke iconen bij. In één van de voorbeelden zag ik een hi-fi wireframe. Het is denk ik het handigst voor als je verder in het ontwerpproces zit en je diagrammen wilt presenteren aan de klant.

Conclusie

Al deze tools doen eigenlijk hele standaard dingen die ook in een tekstverwerker nog mogelijk zijn. Persoonlijk hou ik het bij pen, potlood en papier. Dat werkt vermoedelijk nog steeds het snelst en de mogelijkheden blijven eindeloos. Het handige aan de software is wel dat je dingen achteraf makkelijk aan kunt passen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *