3d tekenen in SketchUp: De basisprincipes

3d tekenen met SketchUp is makkelijk. Door de volgende stappen te volgen kun je al snel je eigen 3d tekening maken. Download en installeer eerst SketchUp vanaf http://www.sketchup.com/. Er zijn twee versies waaruit je kunt kiezen: Sketchup Make is gratis om te gebruiken terwijl voor Sketchup Pro betaald moet worden.

Navigeren

Als je SketchUp vervolgens opent zie je een 3d tekening verschijnen zoals in de onderstaande afbeelding. Er zijn 3 assen in de 3d tekening, voor elke dimensie één. De plek waar de assen elkaar kruisen is het middelpunt van de 3d tekening. Je kunt door deze tekening bewegen met je muis.

Klik en sleep met het muiswieltje om rond een punt in de tekening te draaien. Shift + klik en sleep met het muiswieltje om naar links, rechts, naar onderen of naar boven te bewegen. Door te scrollen met het muiswieltje kun je in of uitzoomen op een bepaald punt in de tekening.

01

Tekenen

Tekenen kan met de verschillende gereedschappen waarover SketchUp beschikt. Één zo’n gereedschap is de shaper-tool:

shapes

Klik op een punt in de tekening en beweeg je muis vervolgens in een richting. Klik vervolgens opnieuw om je vorm definitief te maken. Pro tip: Je kunt terwijl je je muis beweegt ook de afmetingen van je vorm intypen en vervolgens op enter drukken. Zo heb je meer controle over de grootte van je vormen.

02

Een tweede gereedschap waarmee je kunt tekenen in Sketchup is de line-tool:

potlood

Klik op een punt in de tekening en beweeg je muis vervolgens in een richting. Klik vervolgens opnieuw om je lijn definitief te maken. Pro tip: Als je je muis over een bestaande lijn of vorm beweegt worden de begin- of middelpunten gemarkeerd. Klik erop om een lijn vanaf of naar deze punten te trekken.

03

Behalve vierkanten kun je ook cirkels tekenen met de shaper-tool:

shapes

Klik op het pijltje in het menu en selecteer de cirkelKlik op een punt in de tekening en beweeg je muis vervolgens in een richting. Het punt waar je hebt geklikt is altijd het middelpunt van de cirkel. Klik vervolgens opnieuw om je cirkel definitief te maken. Pro tip: rechtsonder in beeld zie je de straal van de cirkel.

04

Als je in plaats van een cirkel liever een halve of een kwart van een cirkel tekent gebruik je de arc-tool:

arcs

Klik op een punt in de tekening om het beginpunt van de boog aan te geven en beweeg je muis vervolgens in een richting. Klik vervolgens opnieuw om het eindpunt van de boog aan te geven. Beweeg je muis nog een keer om de hoek van de boog te bepalen. Klik tenslotte nog één keer om de boog definitief te maken.

05

Als je tekening overbodige lijnen bevat kun je die weghalen met de eraser-tool:

gum

Klik op een lijn om die te wissen. Pro tip: Klik en sleep als je meerdere lijnen tegelijk wilt verwijderen.

06

3-dimensionaal tekenen

Tot nu toe heb je alleen nog platte vormen getekend. Je kunt aan deze platte vormen een dimensie toevoegen met de push/pull-tool:

push-pull

Klik op een vlak in je tekening. Beweeg je muis vervolgens omhoog of omlaag om het vlak volume te geven. Klik opnieuw om het volume definitief te maken.

07

3-dimensionaal tekenen kan ook met de line-tool:

potlood

Klik op een punt in je tekening en beweeg je muis in een richting. Klik vervolgens opnieuw om de lijn definitief te maken. Beweeg je muis vervolgens in een andere richting en klik opnieuw om een opvolgende lijn te tekenen.  Sluit de lijnen en SketchUp zal automatisch een vorm maken. Pro tip: Als je lijnen diagonaal aan de assen van je tekening trekt verschijnen er hulplijnen waarmee je rechte lijnen kunt maken.

08

Een bijzonder gereedschap is de follow-me-tool. Dit gereedschap werkt ongeveer hetzelfde als de de push/pull-tool maar geeft je de mogelijkheid om kromme lijnen of hoeken te volgen.

Klik op een vlak dat haaks staat op een lijn. Beweeg je muis en volg de lijn. Klik opnieuw om de vorm definitief te maken.

09

Als je om de vorm heen draait zul je zien dat je een deurlijst hebt gemaakt! Pro tip: Als je tekening af is kun je deze exporteren als een afbeelding via het menu File > Export > 2d Graphic.

10

Extra

Uitdaging: Maak een bol zoals in de onderstaande tekening met behulp van de gereedschappen die je nu kent.

11

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *